kunstzinnige vakken


KUNSTZINNIGE VAKKEN


In goed onderwijs zijn alle vakken doordrongen van kunstzinnige activiteiten. In taal en rekenen zijn tal van kunstzinnige activiteiten mogelijk. Maar ook lichamelijke opvoeding en sport hebben kunstzinnige aspecten. Denk aan dans, volksdans, ballet.


De kunstzinnige vakken die in de basisschool aan bod komen zijn:

boetseren (bijenwas, klei, plasticine)

dans (kinderdans, volksdans)

muziek (zang, blokfluit, slagwerk, andere instrumenten, koor, orkest)

schilderen (waterverf, olieverf, acrylverf)

tekenen (uit eigen verbeelding en naar waarneming)

toneel

vormtekenen (rechte en gebogen lijnvormen, symmetrie, spiegeling, design, sierkunst)

"Diverse kunstcritici hebben geprobeerd te beschrijven wat het belang is van kunst, maar hun conlusies komen erop neer dat het zou kunnen dat het misschien weleens gebeurd is dat kunst wellicht enige impact heeft op de wereld. Nou, ik kan zo een aantal kunstprojecten noemen die belangrijke veranderingen hebben teweeggebracht. Kunst is hoe dan ook activistisch omdat het een interventie op de norm is. Kijken naar kunst geeft een prettig soort oplawaai en maakt daarmee slimmer én gelukkiger, daarvan ben ik overtuigd." TINKEBELL. in Onze Taal, maandblad van het Genootschap Onze Taal, november 2019. 

Een mens word je niet van wiskunde alleen


Alvast één mythe die sneuvelde: de hersenen van een muzikant zitten niet anders in elkaar dan de hersenen van een niet-musicerende mens. Wél zijn ze beter ontwikkeld; er zijn meer verbindingen tussen de verschillende hersendelen en de hersenen zijn actiever. Het goede nieuws is dat een beter functionerend brein voor iedereen haalbaar is. Hersenen zijn plastisch: als je ze geregeld uitdaagt, veranderen ze, ze worden beter. Dat kan onder meer met muziek - pianospelen bijvoorbeeld is een heel effectieve manier om de werking van je brein te verbeteren. Alleen al die wetenschap zou kunnen volstaan om muzikale vorming van de kleuterschool tot het einde van het secundair onderwijs een plek in het curriculum te geven.

De volledige tekst vind je hier