HOME PEDAGOGIE KLASSEN VAKKEN SCHOOLFEESTEN REALISATIES PUBLICATIES STERREN CONTACT

 

  LUC CIELEN

  Mijn ervaring met de steiner-/vrijeschool-/waldorfpedagogie

 

  Terug naar https://www.cielen.eu

 

 

Deze pagina is in ontwikkeling. Laatst bijgewerkt op 11.12.2024.

 

De steinerpedagogie (vrijeschool- of waldorfpedagogie) kan, dankzij het grote belang dat zij hecht aan het kunstzinnige, de ideale pedagogie zijn.

 

Op deze pagina wil ik de sterke en minder sterke punten van deze pedagogie kort bespreken, uitgaande van mijn meer dan vijftigjarige ervaring met de steiner-/vrijescholen ofte waldorfscholen, zoals ze aanvankelijk genoemd werden, omdat de eerste school in 1919 opgericht werd binnen de Waldorffabriek in Stuttgart. Deze scholen worden in Nederland vrijescholen genoemd, voortgaande op Steiners eis dat scholen vrij moesten zijn van overheidsinmenging. Al is die inmenging in de loop der jaren steeds groter geworden via subsidiëring door de overheid en de door haar opgelegde minimumdoelen (eindtermen, onderwijsdoelen) en toetsen, toch is de naam vrijeschool gebleven.

 

Ik heb de steinerschool/vrijeschool leren kennen in 1967, toen ik leraar was aan het Sint-Lievenscollege en leraar aan de jeugdmuziekschool van de Halewynstichting in Antwerpen.  Mijn eerste kennismaking gebeurde via Ward De Beer, leraar viool aan deze jeugdmuziekschool en tevens muziekleraar aan de Antwerpse Steinerschool.

 

In de kerstperiode heb ik een opvoering van het Oberufer kerstspel, gespeeld door de leerkrachten van de school, gezien. In de daaropvolgende maanden heb ik in de Antwerpse school nog enkele lezingen gevolgd en de tentoonstelling op het einde van het schooljaar bezocht. Ik was direct gegrepen door al het kunstinnige dat er in die school aan bod kwam. Dit was het wat me enthousiast maakte voor deze pedagogie; met de antroposofie, de onderliggende wereld- en levensbeschouwing van Steiner waarmee iedere leerkracht zich moest verbinden, heb ik het altijd moeilijk gehad.

 

In 1968 ging ik kunstgeschiedenis (musicologie) studeren aan de KULeuven en stichtte er het vegetarisch restaurant annex natuurvoedingswinkel  Lukemieken, waar ik lezingen over de steinerpedagogie organiseerde in de hoop een steinerschool te kunnen oprichten in Leuven.

In 1973 organiseerde ik een colloquium over de werkgebieden die Steiner beïnvloed had: onderwijs, landbouw, geneeskunde, religie. Daarbij had ik de grote tentoonstelling ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de Vrije School in Den Haag, laten overkomen. Dit colloquium bleek de aanzet gegeven te hebben tot het stichten van diverse steinerscholen in Vlaanderen: Lier, Gent, Leuven en andere.

Tussen 1973 en 1975 importeerde en verdeelde ik de boeken van antroposofische uitgeverijen in  Nederland, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk in België (in 1976 overgenomen door De kleine Prins).  Daarnaast werd Lukemieken ook de Belgische vestiging van Akwarius, de Nederlandse groothandel voor producten afkomstig uit de biologisch-dynamische land- en tuinbouw, waaronder de merken Weleda, Wala, Demeter, Stockmar e.a. 

 

Toen mijn kinderen naar de kleuterschool konden was de school in Leuven nog niet gerealiseerd, en gingen ze dus naar de Antwerpse Steinerschool, waar ik vanaf 1975 leraar werd.

 

De steinerpedagogie zou vanaf dan de leidraad zijn in mijn pedagogisch werk, zelfs toen ik acht jaar later de Steinerschool verliet en in Brasschaat een eigen basisschool (De Wingerd) stichtte, waar ik mijn pedagogische visie, gebaseerd op kunstzinnig onderwijs, ontwikkelde, weliswaar beïnvloed door de steinerpedagogie, maar met veel meer aandacht voor de implementatie van de kunstzinnige activiteiten in de leerstof, met het moderniseren van de leerstofinhouden en vooral ook met het aanpassen van het leerplan om de cognitieve elementen meer ruimte te geven.  Veertien jaar later heb ik deze visie verder kunnen uitwerken in de door mij opgerichte basisschool Rinkrank in Kalmthout.

 

De steiner-/vrijschool is kunstzinnig

Mijn ervaring was dat het belangrijkste en meest waardevolle van de steinerpedagogie het kunstzinnige is. De steiner-/vrijeschoolpedagogie is de enige pedagogie die inziet hoe belangrijk het kunstzinnige is voor de ontwikkeling van kinderen. Dit heeft mijn visie in grote mate gevormd. Terwijl de steiner-/vrijeschoolpedagogie uitgaat van de antroposofische wereldbeschouwing, kwam ik tot betere inzichten en een duidelijkere visie, gevormd door mijn eigen ervaring met het werken met kinderen en kon ik de antroposofie als basis van de pedagogie laten vallen.

Hoewel de werking in mijn eigen school in veel opzichten te vergelijken was met deze in een steiner-/vrijeschool, waren er ook belangrijke en grote verschillen.

De meest opvallende gelijkenis is het periodeonderwijs, al heb ik daarin een aantal aanpassingen doorgevoerd om het leren beter te ondersteunen.

Onder de verschillen vallen op: het doorbreken van het jaarklassensysteem; de co-teaching; de aanpassingen aan het leerplan door nieuwe vakken toe te voegen en de leerstof uit te breiden; het verwijderen van alle antroposofische elementen zoals onder andere de spreuken en bepaalde leerstofelementen (o.a. het drieledig mensbeeld in dierkunde); de grotere aandacht voor het zelfstandig werken van de leerlingen; de ruimere mogelijkheden voor differentiatie en individuele begeleiding dankzij een betere klas- en tijdsorganisatie; het grote belang van schrijven (met de hand) als kunstzinnig én cognitief ontwikkelingselement; de noodzaak voor leerkrachten om eigen didactieken te ontwikkelen (dus geen hand- en invulboeken van uitgeverijen); de verplichting ook om zich muzikaal bij te scholen; het onderzoeken van wat kunstzinnig mogelijk is in ieder vak, enzovoort.

 

Mijn pedagogische visie

 

Ieder kind is creatief en kunstzinnig

Wie jonge kinderen observeert, beseft al snel dat, als de ontwikkeling normaal verloopt, ieder kind van jongs af aan creatief en kunstzinnig is. Al vóór de peutertijd experimenteren kinderen met en genieten ze van bewegen, klanken, ritme, dans, melodie, tekenen, boetseren enzovoort.

In de peuter- en kleuterklassen worden deze creatieve eigenschappen ondersteund en ontwikkeld, maar in het reguliere kleuteronderwijs helaas meer en meer verdrongen door cognitieve elementen. In reguliere lagere scholen worden de creatieve gaven van de kinderen nauwelijks of niet aangesproken of ondersteund, wat zeer nadelig is voor de harmonische ontwikkeling van de kinderen. Men vergeet dat het kunstzinnige een geweldige ondersteuning is voor de cognitieve ontwikkeling. Dit is al herhaaldelijk aangetoond voor muziek;  maar ook tekenen bijvoorbeeld, is belangrijk omdat daarmee de nauwkeurige observatie geschoold wordt.

Het creatieve en kunstzinnige moeten even goed ontwikkeld worden in de basisschool als het cognitieve, want ze zijn alle drie evenwaardig en even belangrijk.

Ontwikkeling betekent scholing. Dus leren de kinderen zingen, dansen, instrumenten bespelen, toneelspelen, boetseren, tekenen, schilderen, voordragen, koken, bakken, tuinieren, schrijven, beeldhouwen, houtsnijden, en al wat de creativiteit aanspreekt.

Creativiteit en kunstzinnigheid worden niet alleen in de kunstvakken aangesproken, maar ook en vooral in vakken als rekenen, meetkunde, fysica, taal, geschiedenis, aardrijkskunde en alle vakken waarbij kinderen gepusht worden om te kennen en te weten.  

 

Kinderen verdienen kwaliteitsvol materiaal

Alles wat je een kind aanbiedt, inhoudelijk en materieel, is kwaliteitsvol. Geen rommelige kopieën op slecht papier, maar stevig papier, aangepast aan de opdrachten. Geen hand- en invulboeken met waardeloze verhaaltjes en voorbeeldzinnen vergezeld van schabouwelijke illustraties, maar verzorgde, zelfgemaakte handboeken en handleidingen die de kinderen zo veel mogelijk zelf samenstellen en illustreren.

 

Schoonheid gaat altijd voor

Leerkrachten streven naar verzorgd werk dat ‘mooi’ is. Schoonheid is weliswaar subjectief, maar een gevoel voor schoonheid kan iedereen ontwikkelen via respect, zorg, evenwicht, kleur, klank en beweging.

Bij de beoordeling van het werk van de kinderen gaat de aandacht altijd eerst naar de schoonheid: schrift, illustratie, bladspiegel, kleurgebruik, titel … en pas daarna naar de inhoud.

Een gevoel voor schoonheid ontwikkelen bij de leerlingen is even belangrijk als leren leze, rekenen en schrijven.

 

Cesuren zijn belangrijk

In mijn visie is een kleuterschool géén voorbereiding op de lagere school, zoals de lagere school géén voorbereiding is op de middelbare school en deze laatste ook géén voorbereiding is op hoger of universitair onderwijs. Iedere leeftijdsfase heeft zijn eigen kenmerken en intenties en mag nooit beschouwd worden als een voorbereiding op de volgende fase. Door de voorafgaande fases te beschouwen als voorbereiding op de volgende wil men de overgang van de ene naar de andere versoepelen en in elkaar laten overlopen, terwijl het net nodig is, en gunstig voor de ontwikkeling van de kinderen om op gezette tijden cesuren in te lassen. Kleuters mogen met spanning uitkijken naar de ‘grote school’. Derdeklassers mogen beleven hoe spannend het is om naar de vierde klas te gaan, waar hun een andere aanpak wacht. Zo is het ook bij de overgang van lager naar middelbaar en middelbaar naar hoger onderwijs. Cesuren zijn nodig. Spanning voor wat komen gaat is heilzaam. Uitkijken naar het onbekende stimuleert het leren. Cesuren in de schoolcarrière zijn als de feesten in het jaar: feestelijke momenten om naar uit te kijken.

 

In mijn eigen scholen zorgde ik ervoor dat er een groot verschil in aanpak was tussen kleuter- en lagere school en tussen onderbouw (klassen 1, 2 en 3) en de bovenbouw (klassen 4, 5 en 6) van de lagere school.

 

Muziek is een hoofdvak

Een leerkracht in het kunstzinnig basisonderwijs is een muzikale leerkracht omdat muziek het belangrijkste vak is en méér dan een vak: het is alomtegenwoordig op school: bij de aanvang van de schooldag, bij het einde van de schooldag, tussendoor tijdens het werk en als kunstzinnig element in andere vakken. Het is bewezen dat muziek - met zang en instrumentaal spel - de kinderen slimmer maakt, waardoor ze beter leren.

https://www.cielen.eu/vakken/kunstzinnige%20vakken/muziek.html

 

Tekenen stimuleert de observatie

Door te tekenen leren kinderen aandachtig kijken en nauwkeurig observeren. In het tekenen van vormen leren ze hoe het spel van rechten en krommen aan de basis ligt van sierkunst, meetkunde, architectuur … Tekenen komt als vak voor, maar is ook een element in alle andere vakken.  

https://www.cielen.eu/vakken/kunstzinnige%20vakken/tekenen.html

https://www.cielen.eu/vakken/kunstzinnige%20vakken/vormtekenen.html

 

Schilderen is een opstap naar het beleven van kleuren

Dankzij het nat-in-nat-schilderen ervaren de kinderen hoe kleuren met elkaar samengaan en op elkaar inwerken. De kinderen leren kleurencombinaties hanteren en toepassen in aquarel, olieverf, illustratief tekenen. Ze ervaren hoe door lichtbreking de kleuren zichtbaar worden.

https://www.cielen.eu/vakken/kunstzinnige%20vakken/schilderen.html

 

 

 

Deze pagina is een extern onderdeel van de sitepagina https://www.cielen.eu

Terug naar https://www.cielen.eu

 

 

https://www.cielen.eu