sitemap
Tik de zoekterm in het vak op internet in deze site 
Luc Cielen in Rinkrank, Midzomerfeest 2003
Luc Cielen in Rinkrank januari 2003
Luc Cielen in Rinkrank 28-11-2002

MEDIA EN ICT IN DE BASISSCHOOL

 

 

 

REKENEN IN DE 1e KLAS

 

 

LEREN SCHRIJVEN

 

 

WISKUNDEOPGAVEN voor de ZESDE KLAS

 

 

BLOKFLUIT LEREN SPELEN in de EERSTE KLAS

 

 

SPELLING

 

 

LERAREN en LERARENOPLEIDING

ONDERWIJS Een OPVOEDING

"Opvoeden tot vrijheid en verantwoordelijkheid" is ons motto. (Christophe Brabant , directeur Sint-Barbaracollege jezuïeten Gent in Knack 20 mei 2015 blz 31). Vergelijk deze uitspraak met wat de Steinerscholen als motto hebben (Opvoeden tot vrijheid).

 

Jan Gebruers in Knack 3 juni 2015: ...Toch mag de rol van de school niet overschat worden wanneer het om de resultaten van leerlingen gaat. De grootste bepalende factor ligt bij de leerlingen zelf. Daarbij speelt de sociaal-economische achtergrond van het gezin een belangrijke rol. Dat bepaalde scholen een sterke reputatie genieten kan verklaard worden door het mattheuseffect: als een school een sterke reputatie heeft, trekt ze veel sterke leerlingen aan, en omgekeerd. Het is dus belangrijk om te beseffen dat de schoolkeuze in se niet zo veel uitmaakt, de rol van de ouders en de leerkracht zijn veel belangrijker.

 

SOLE (self organized learning environment).

 

HOOGBEGAAFDHEID

Hoogbegaafde kinderen hebben geen behoefte aan extra werk, wel aan ANDER werk. Zie tekst over De Loep, Diepenbeek.

 

 

SCHOOLFEESTEN

 

MEERTALIGHEID

ZITTEN en BEWEGEN

BIOLOGISCHE VOEDING

Knack 3 juni 2015: vraag van Johan Torfs: Doet BioForum inspanningen om biologische producten te onderscheiden van biodynamische producten, waarvan wetenschappelijk vaststaat dat ze geen meerwaarde hebben?

Antwoord van LIeve Vercauteren (directeur BioForum): Alle biodynamische producten zijn per definitie ook biologisch: ze worden op dezelfde manier gecontroleerd en gecertificeerd. Wij maken daarom geen onderscheid tussen de twee. De meeste consumenten zullen ook geen verschil merken. De biodynamische landbouw is een stroming binnen de biologische landbouw, waar vaak interessante inzichten uit voortkomen. Er speelt ook een antroposofische visie in mee, die voor sommige wat esoterisch overkomt. Je kunt erin geloven of niet, maar de producten zijn op zich minstens evenwaardig.