pedagogie-in-de-pers
op internet in deze site 

PEDAGOGIE IN DE PERS


MUZIEKSTUDENTEN SCOREN BETER OP WISKUNDE

Muziek en wiskunde zijn verwant. Wie goed is in de ene discipline, scoort vaak ook goed op de andere. 

Studenten van de middelbare school die muzieklessen volgen, scoren significant beter op examens in wiskunde en wetenschappen dan hun niet-muzikale leeftijdsgenoten, is uit Canadees onderzoek gebleken.

De Standaard, dinsdag 25 juni 2019


DT-FOUT

Als je een tekst schrijft, moet je met de inhoud en de logica bezig zijn, je afvragen of de lezer alles zal begrijpen en of je volledig – maar niet langdradig – bent, je moet de gepaste woorden kiezen, de zinnen goed bouwen, letten op de schrijfstijl, de samenhang, de lengte en de opmaak van je tekst. En dan nog uitkijken voor spelfouten. Een schrijver moet dus veel borden tegelijk in de lucht houden en zo nu en dan vliegt er een kletterend aan scherven.

De Standaard, maandag 27 mei 2019


Meer lezen = beter in taal

Sylvie Dhaene weet hoe scholen de taalvaardigheid van hun leerlingen kunnen verbeteren: investeer in lezen. Voer gesprekken over boeken, schrijf teksten, nodig auteurs uit.

De Standaard, vrijdag 24 mei 2019


Met letterkoekjes en rijmpjes leer je vlotter lezen. 

KLAAS MAENHOUT in De Standaard, zaterdag 18 mei 2019

Leerkrachten en ouders kunnen alerter zijn bij de voorbereiding op lezen. Thuis rijmspelletjes spelen of letters zoeken in de krant kan helpen.

Herkent je kleuter afzonderlijke klanken in woorden, zoals de ‘v’ in vis? Kan hij klanken aan letters koppelen? Herkent je dochter rijmwoordjes of heeft ze interesse in boeken?De school is geen shopping mall waar de klant koning is. 

Kim Wezenbeek in De Standaard dinsdag 7 mei 2019

De cultuur van ‘niet tevreden, geld terug’ bezorgt leraren extra werkdruk. In scholen zou de klant geen koning mogen zijn, vindt Kim Wezenbeek, directeur Stella Maris Merksem. Scholen hebben nood aan meer autonomie en een degelijk inschrijvings-, financieel en personeelsbeleid. Scholen speculeren over de inschrijvingen en hoe die onze middelen voor het volgende schooljaar zullen bepalen.Prestaties van leraren en testresultaten van leerlingen.

Orhan Agirdag in DM dinsdag 8 november 2016

Al in de jaren 70 stelde Donald Campbell dat naarmate kwantitatieve indicatoren meer gebruikt worden in het sociale domein, de indicatoren gemanipuleerd worden en een nietszeggend doel op zich worden. Bijvoorbeeld, wanneer men prestaties van leraren op basis van testresultaten van leerlingen beoordeelt, zullen leraren minder tijd spenderen om leerlingen breed te vormen maar eerder toetstechnieken doceren. Leerlingen scoren dan beter op toetsen, terwijl ze niet noodzakelijk meer weten.Vriendelijkheid verbetert de schoolresultaten

Elke Geraerts. DS 2016-10-20

Vriendelijkheid heeft een grote impact op het brein. Op Berkeley hebben ze studies bij kinderen gedaan, en door vriendelijk te zijn verbeterden zelfs hun schoolresultaten.

Lees meerGeef kinderen een warme, veilige omgeving

Dick Swaab, DM 2016-09-24

Ik denk niet dat je kunt opvoeden. Je hebt honderden opvoedingssystemen die nooit goed onderbouwd zijn, omdat dat niet kan. Wat je moet doen, is kinderen een warme, veilige, stimulerende omgeving geven waardoor ze de capaciteiten waarmee ze geboren zijn, kunnen ontwikkelen.

Lees meerDe leerkracht is geen multispecialist

Echte inclusie in het gewoon onderwijs zou meer haalbaar zijn als de klassen niet gemiddeld uit 25 kinderen zouden bestaan, maar pakweg uit 15. En als we kinderen niet zouden...

Lees meerGeef altijd les op het niveau van de sterkste leerlingen

Albert Peeters gaf zijn jonge naamgenoot Hugo volgende raad: 'Geef altijd les op het niveau van de sterkste leerlingen, maar zie de zwakste het liefst...

Lees meer

Lees het volledige artikelHuiswerk

Leerlingen die langer dan een uur per dag aan huiswerk besteden, geven vaker aan ongelukkig te zijn. 'Wie boven de verwachtingen moet presteren, ervaart sneller dat hij faalt', verklaart Luyten...

Lees meerHeeft huiswerk wel zin?

Te saai, te veel, te asociaal. Heeft huiswerk wel zin?

Experts pleiten voor oordeelkundig gebruik van extra taken na de schooltijd

Kinderen hebben er een broertje dood aan, maar ook veel pedagogen zijn niet overtuigd. Moet het huiswerk op de schop? 'Een pauze inlassen is net zo belangrijk voor het leerproces.'

Lees meer.


De beste straf

Kies dat wat ze het liefst hebben.

Hoe stuur je ongewenst gedrag bij: geen verhaaltje, in de hoek staan of toch die tablet afnemen?

Een peuter die de puber uithangt. Een tiener met apenstreken. Het maakt veel ouders onzeker: mag ik mijn kind wel straffen? Soms móét het, stellen experts. 'Als je kind zich niet gedraagt, moet je niet met een beloning zwaaien om het op andere gedachten te brengen.'

Lees meer


Het babybrein en hoe je het kunt stimuleren.

De hersenen ontwikkelen zich al tijdens de zwangerschap: stress is dan even slecht als roken en drinken.

Lees meer


Hoogbegaafde kinderen hebben geen nood aan EXTRA werk, maar aan ANDER werk.

Een terechte visie van school De Loep in Diepenbeek.

Lees meer


Deficitdenken in het onderwijs: de universiteit en de hogeschool denken dat het secundaire onderwijsniveau in gebreke blijft. Het secundaire denkt dat de lagere school onvoldoende haalt enz. Is dit zo?

Lees meer


ZEVEN ONWAARHEDEN OVER ONS BREIN

Linkerhersenhelft en rechterhersenhelft

Dyslexie en dyscalculie

Leren lezen op 3-jarige leeftijd en andere onzin over ons brein.

Lees meer
Beweging


Belgische kinderen bewegen te weinig.

DM 2016-11-22

Loopt, springt of klimt uw kind iedere dag zeker een uur lang? Dan is het ofwel een kleuter, ofwel een uitzondering.

Cartoon Zak DM 2016-11-23

Lees meer

Lees hier mijn visie over bewegen op school.

Reageer


Rilatine verandert het kinderbrein blijvend.

DM 2016-11-22

Rilatine werkt langer door op het kinderbrein dan bij volwassenen. Ook als kinderen het middel niet meer slikken, hebben zij een veranderde hersenactiviteit.

Lees meer

Mijn visie: Behalve voor kinderen met een zware ADHD-diagnose kun je best het gebruik van Rilatine ten zeerste afraden en in geen geval als school meewerken aan het toedienen van deze medicatie tijdens de schooluren. De werkwijze op school moet zo zijn dat kinderen met ADHD volop aan hun trekken komen. Ze moeten - net als alle kinderen trouwens - voldoende bewegingskansen krijgen tijdens de schooldag.

Reageer


Jongleren met bal en hersenen.

De 25 spelers van de Genkse U13 lijken wel in trance. Terwijl uit twintig kelen de tafel van vijf wordt opgedreund, werken ze in een hoog tempo oefeningen af. Honderdveertig baltoetsen per minuut. De combinatie van rekenen en voetballen is een vorm van hersentraining.

Lees meer.Groene, avontuurlijke speelplaats.

Sarah Vankersschaever in DS dinsdag 8 november 2016

Sinds de basisschool De Krekel in Sint-Amandsberg een avontuurlijke speelplaats inrichtte, loopt iedereen er tijdens de pauzes uitgelaten bij. De kinderen bewegen meer, zijn fantasierijker  en maken minder ruzie.

Lees meer


Klas in beweging

'Klas in beweging' is in Vlaanderen via Nederland overgekomen uit een Duitse Waldorfschool. Hoe ziet een klasdag in een 'klas in beweging eruit' en wat vind ik ervan?

Lees meer


Laat de leerlingen niet te lang stilzitten.

Artikel uit Klasse (mei 2018) met commentaar. Lees meer.


Project 1P in De helix, Maasmechelen:

grote werkzuimte, kleine instructieruimte, weekprojecten, korte instructie enz. Met commentaar. Lees meer.
Herhaling


Ontdekken