LUKEMIEKE in de PERS


131. Lukemieke : lekker, écht lekker :-)  (31 oktober 2012)

http://greenwayoflife.wordpress.com/about/

Volgend jaar verhuizen we waarschijnlijk naar Mechelen. Ik vroeg al eens aan de lokale afdeling van EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief) hoe het gesteld was met het aantal vegetarische restaurantjes en hun antwoord was héél teleurstellend. Hopelijk komt daar snel verandering in, want de vegetarische restaurantjes in Leuven hebben héél goed te doen. In een vorige blogpost bestoefte ik de Loving Hut al, nu is het vegetarisch en biologisch restaurant Lukemieke aan de beurt.

Je vindt het terug in de Vlamingenstraat, ongeveer waar het stadspark uitgeeft op die straat. Lukemieke is overigens een samentrekking van de namen van oprichters Luk en Mieke. De oprichting dateert ondertussen al van meer dan 30 jaar geleden (jaja ouders van vrienden van ons gingen hier toen al eten). De gezellige, ongedwongen sfeer is heerlijk, je waant je nog net niet in een woonkamer.  In de zomer kan je ook buiten eten in de gezellige stadstuin.

Er zijn altijd twee dagschotels waarvan één ovenschotel, dagsoep, en verschillende voorgerechten. Verder zijn er heerlijke zelfgebakken taarten om uit te kiezen (die van de vorige dag zijn aan de halve prijs). De menukaart is dus niet uitgebreid, maar dat hoeft ook niet. Wij gaan steevast voor het ‘bord van de dag’, dat nog nooit teleurstelde. Maar ook andere gerechtjes zijn zeker en vast een streling voor de zintuigen. Water in een karaf en glazen neem je zelf. Het water is van de kraan en gratis, zoals het overal minstens zou moeten aangeboden worden als je ’t mij vraagt!

 

De prijzen zijn echt democratisch. Een bord van de dag kost u 12,5 euro. Met een glaasje wijn erbij bent u gesteld voor 14,5 euro. Hun vitaminemenu betaalt u 18 euro. En geef toe, als je hun visie leest en dat allemaal mee in rekening brengt, is er geen eurocent teveel aan vind ik. Dit is wat ze zelf zeggen over hun visie:

  • Sensuele geuren en kruiden, wij brengen de natuur in uw bord. Onze groentecreaties overtuigen zelfs de meest hardnekkige carnivoren.
  • Veggie staat niet gelijk met tekortkomingen! Onze keuken doet geen concessies: wij brengen u een evenwichtig menu, dat niet aan smaak inboet, met grote eerbied voor ons leefmilieu.
  • In samenwerking met onze bio-boer proberen wij een keuken te creëren die origineel is, maar ook doorzichtig en eerlijk. Recht van het veld in onze potten. Granen, bonen, kruiden, zelfs de bloem wordt ons bezorgd door bio-producenten. Bij uw bord kan u een goed glas biologische wijn bestellen.
  • Wij werken op het ritme van de natuur. De seizoenen bepalen bij ons voor een groot stuk het menu; pompoenen in september, kleurrijke kolen in de winter, peultjes in de lente. Liever geen producten die kilometers hebben afgelegd, maar zoveel mogelijk ingrediënten uit de streek.
  • Wij maken alles zelf. Geen potjes en pakjes hier. Al meer dan dertig jaar staat de liefde voor het koken bij ons centraal. Van de kaaskroketjes, tot het biobrood, van de chocoladetaart tot de groentequiche, aan alles wat u bij ons eet, ging noeste arbeid vooraf.
  • Onze internationale brigade werkt als een team. Wij leren van elkaar. De klassieke keukenhiërarchie is bij ons vervangen door een rotatiesysteem waarbij de meest ervaren personeelsleden de nieuwelingen opleiden. Wij geloven erin dat ieders rol belangrijk is in ons restaurant. Anderstaligen krijgen bij ons de kans om Nederlands te volgen op de werkvloer.

Ben je benieuwd en wil je ook eens een kijkje gaan nemen, of beter gezegd al je zintuigen eens lekker verwennen, reserveer dan zeker eens een plaatsje! Je kan er terecht elke dag van de werkweek (in het weekend sluiten ze de deuren) en niet tot heel erg laat. De bediening is vriendelijk en er heerst meestal een gezellige drukte, zowel voor de lunch als het diner. Je kan dus best reserveren om zeker te zijn van een tafeltje (je naam zal met een etiketje op de tafel bevestigd zijn).


Het mooiste uitzicht

In het parkje bij het ziekenhuis Gasthuisberg, dat op een heuvel ligt, staan drie hoge bomen. Bij die bomen heb je een schitterend zicht dat de stad perfect samenvat: compact, gezellig en badend in het groen.

Bijzonder in Leuven

Leuven is een gemoedelijk, gezellig studentenstadje, dat toch redelijk actief is. Heel leuk zijn de jaarlijkse Beleuvenissen. Op vier vrijdagen in juli verandert de stad in een podium voor verschillende gratis optredens. Telkens staat er een andere muziekstijl centraal: van jazz en chanson tot Vlaams en exotisch, en elke keer is er een totaal andere sfeer en een compleet ander publiek. Ook Leuven in Scène, een openluchttheaterfestival, is niet te missen!

Wat moet je zeker bezoeken?

Het Groot Begijnhof in het midden van de stad werd prachtig gerestaureerd door de universiteit. In de huisjes van de begijnen wonen nu professoren. Ik kuier er graag in de rustige, historische straatjes. Opgepast: alleen toegankelijk met stevige wandelschoenen. De kasseien zijn moordend voor hakken. Verplichte kost voor vrienden die Leuven niet kennen: de Muntstraat, de Kruidtuin, de Grote Markt en de Oude Markt.

Wat is er de moeite in de omgeving?

Leuven ligt middenin de natuur. Fantastisch natuurlijk om snel de stad te ontvluchten. De omgeving van de Vaart en de Dijle is ideaal om te fietsen en te wandelen. Een zalige rustplek is de Abdij van Vlierbeek. Op het lommerrijke terras smaakt een streekbiertje als nergens anders. Ook leuk zijn de dorpjes net over de taalgrens: Bossut, Nethen en Hamme-Mille.

Lekkere adresjes

Mijn absolute favoriet is het vegetarisch restaurant Lukemieke in de Vlamingenstraat. Het heeft een supergezellig terras en het eten is er heel gevarieerd en vooral lekker. Op de tweede plaats komt het Nepalese restaurant Basecamp in de Naamsestraat. Het is gespecialiseerd in tandoorigerechten en er hangt een bijzonder Nepalees schilderij.

Wat is je band met Leuven?

In tegenstelling tot vele stadgenoten heb ik hier niet gestudeerd. Na enkele jaren in het buitenland, zocht ik naar een gezellig stadje om mij te settelen en dat is Leuven geworden. Intussen woon ik hier al zeven jaar en ik denk dat ik hier nooit meer wegga. De gemoedelijke sfeer, die vind je nergens anders.

- See more at: http://www.readersdigest.be/vl/Mijn_Leuven#sthash.EtUTv4ak.dpuf

Wim Woittiez leidt u rond in zijn stad.


   Tekst in "Energiek" herfst 2006




   Lukemieke in Biokrant april 2007

          Op de site: Leuven over Leuven staat deze bijdrage:

[Vegetarisch restaurant] - Het Lukemieke

Luk en Mieke zijn de eigenaars van Lukemieke in de Vlamingenstraat. Vandaar de naam. 
Eigenlijk mag ik dit niet  zeggen maar ik spreek het altijd uit als L-E-U-K-E-M-I-E-KE 
Je kan  dit op verschillende manieren interpreteren. 
Eerlijk gezegd moet ik dan altijd aan leukemie denken. 
Dit is echt niet connoterend bedoeld hoor. Maar zoals ik vaak placht te zeggen:
WHAT IS IN A NAME? 
Ofwel kan je zeggen: het leuke Mieke.
Het is er ook ECHT leuk.


Ik weet niet precies wie Mieke is, maar de rest van het personeel is ook reuzevriendelijk. 
Wat de keuken betreft: ik ben een echte liefhebber. 
Ook al ben ik niet vegetarisch. 
En ik ben nog meer verzot op hun zelfbereide taarten. 
De tuin is werkelijk één van de gezelligste van Leuven.
 
Waarom?
Omdat er ook een grote tafel staat, waar je gewoon kunt aanschuiven, bij andere mensen. 
Je kan kraantjeswater drinken. 
Je ruimt je eigen bestek en borden op. 
Zo was het  toch nog een paar jaar geleden. 
Want spijtig genoeg kom ik er niet meer veel.
Ik bracht er wel regelmatig mijn  tijd door toen ik nog studeerde.
 
Omdat mijn beste kameraadje vegetarisch is.
En omdat dat het plekje was, waar we om de beurt trakteerden.
Met onze magere studentencentjes.
Maar alleen bij belangrijke gelegenheden hee.
Want zo vet was het studentenbudget niet.
Alma was meer onze vaste stek.
Of spaghetti en soep opwarmen van LA MAMA.
 
Eigenlijk ook omdat het kort bij onze faculteit lag.
En om de hoek van waar ik woonde. 
Ik moet er dringend nog eens naar toe.  
Want ik watertand, terwijl ik er over schrijf. 
Al die verse producten.  
Elke dag, een ander dagmenu.
Of eet je liever gratinschotel? Is ook mogelijk.
 
Het dagmenu bestaat uit een klein voorgerechtje en een hoofdgerecht.
Zeer goede variatie van groenten, vleesvervanger, en rijst of een ander variant (in elk geval koolhydraten)
Altijd voldaan aan de http://www.classofoods.com/clipart/voedselpiramide%2002.gif voedselpiramde. 
En -ik weet het, ik val in herhaling- die heerlijke taarten.

Met geen gewone douwe (egberts) koffie (of ten tijde van mijn studentencarrière: ALDIkoffie).
Nee, hoor.
Lekkere koffie van Brazilië. Of zo.


De taarten zijn iets minder voedselpiramide-gerelateerd.
Maar ja, een dessert verteert uitstekend na een goede maaltijd.
En natuurlijk, wij, lekkerbekken, mogen ook wel eens wat.
Zeker als je student bent.
En je jezelf eens mag verwennen.
 
Chocoladetaart was (en is) de favoriet van mijn beste maatje.
Ik wisselde nog wel eens af.
De heerlijke appeltaart.
Of zo.
 
De wijnen zijn ook uitstekend.
Spijtig dat mijn kameraadje niet dronk (of drinkt).
Dus dronk ik altijd maar één glaasje.
 
Want -rijmpje- hee
 toch wel rekening houden met de studentenportemonnee.
 
Nochtans zijn het erg eerlijke prijzen.
Je krijgt waar voor je geld.
 
MAAR GOED dat ik nu wat meer geld kan spenderen aan eten.
Want ik eet graag.
En ook graag gezond.
Tijdens mijn studentenperiode ging het geld meestal -zoals bij zovele studenten- naar de pintjes.

Het was dan ook een schone tijd. Met kilootjes teveel van het bier.

Nu met kilootjes teveel van het goede leven in het algemeen.

(MM op 18/11/2005) op de site van “Leuven over Leuven” (http://www.leuven.be)


Googlerecencies