Luc Cielen

 

 

DE ONAFHANKELIJKHEIDSSTRIJD VAN DE VERENIGDE STATEN VAN AMERIKA

 

1. De toestand in Noord-Amerika

1620: Pilgrim Fathers komen aan in Amerika (Plymouth Plantation). Na hen komen verschillende andere protestantse sekten zich in Amerika vestigen. Onder ander:

            Puriteinen

            Baptisten  (onderdompeling)

            Wederdopers (anabaptisten)

            Quakers (is de meest bekende groep, nu nog steeds), opgericht door John Fox

Spanje, Engeland, Frankrijk, Nederland, Zweden, Rusland hebben in Noord-Amerika nederzettingen.

Frankrijk en Nederland verliezen hun invloed vanaf de tweede helft van de 17e eeuw, terwijl de Engelse invloed toeneemt en de oostkust praktisch onder Engels bewind komt.

Er ontstaan 13 koloniën. Die zijn afhankelijk van Engeland voor:

            - import (verloopt via Engeland)

            - export (moet via Engeland)

- veiligheid (strijd tegen de indianen- terugdringen van de indianen naar het westen). Oorlog tegen de Fransen in Noord-Amerika (Fransen hadden gebieden  aan de Mississippi en in Canada).

            - ze betalen belastingen aan Engeland.

 

2. Oorzaken

Engeland heft belastingen op de koloniën om de kosten van de oorlog tegen de Fransen te recupereren.

            Engeland wil zo veel mogelijk winst halen uit de koloniën.

De koloniën zijn niet vertegenwoordigd in the Parliament in London. Beslissingen voor de koloniën worden daardoor genomen zonder inspraak van de kolonisten.

Engeland wil een staand leger in de koloniën en wil dit verplicht inkwartieren bij de kolonisten.

The Parliament neemt verschillende wetten (Acts) aan die de handel met de koloniën monopoliseert.

Corruptie en postjes voor de adel.

Als gevolg van de verschillende ACTS: grootschalige smokkel.

 

 

Enkele ACTS:

 

Belastingen

Tijdens de Zevenjarige Oorlog in Amerika vochten voornamelijk Britse troepen tegen de Fransen. De Britse troepen werden gefinancierd met belastinggeld dat in Groot-Brittannië geïnd werd en na deze oorlog zocht het Britse Parlement compensatie voor de gemaakte kosten. Vanaf 1764 voerde Groot-Brittannië verscheidene "Acts" of wetten in die de Amerikaanse kolonies nieuwe belastingen oplegde en grote weerstand opriepen binnen de kolonies. De Amerikanen zagen door de directe belastingen hun rechten als Engelsman geschaad. Zonder verkozen vertegenwoordiging in het parlement waren deze wetten volgens de kolonisten illegaal. Voor de Britten waren deze wetten noodzakelijk om de autonomie, die verkregen was met het oog op economische ontwikkeling ten behoeve van het vaderland, van de kolonisten terug te schroeven. Deze wetten waren:

 

De Sugar Act (1764)

Deze wet was een aanpassing van de Mollasses Act uit 1733 die ineffectief bleek te zijn omdat ze massaal omzeild werd. De wet versoepelde enerzijds de voorgaande door slechts 3 pence per galon melasse te innen in plaats van 6 pence, doch ze stelde nieuwe maatregelen voor om de taks te innen.

 

De Currency Act (1764)

De Currency Act verbood de dertien kolonies het aanmaken van papiergeld om zowel publieke en de private schulden te vereffenen.

 

 

De Quartering Act (1765)

Deze wet verplichtte de dertien kolonies tot het onderhoud en de huisvesting van Britse troepen in Amerika. De kolonies beschouwden deze wet als illegaal omdat ze indruiste tegen de Bill of Rights uit 1689, die een staand leger verbood.

 

De Stamp Act (1765)

Deze wet legde de Amerikanen een belasting op die betrekking had op het gebruik van papier dat gecertificeerd werd door een zegel of stempel. Deze documenten bestonden onder andere uit kranten en legale documenten.

 

De Townshend Acts (1767)

De "Townshend Acts" waren vijf wetten die tot doel hadden een hoger inkomen uit de kolonies te genereren. Hiervoor werden er nieuwe taksen geheven op lood en papier. Met de opbrengst hiervan werd het salaris van de rechters en gouverneurs binnen de kolonies betaald, zodat deze onafhankelijk van de kolonies zouden kunnen werken. Tevens werd met de nieuwe middelen New York gestraft, dat de "Quartering Act" niet naleefde. Hiermee schiep het Britse Parlement het precedent dat stelde dat zij het recht had om de kolonies te berechten. Door de grote weerstand tegen deze wetten voelde het parlement zich genoodzaakt Boston in 1769 te bezetten, wat uiteindelijk zou leiden tot het Bloedbad van Boston in 1770.

 

De Tea Act (1773)

Deze wet vergrootte het monopolie van de Britse Oost-Indische Compagnie over de theehandel binnen alle Britse kolonies door toe te staan dat de Compagnie haar overschot mocht verkopen zonder koloniale invoerrechten te betalen. Door dit monopolie ontstond in de dertien kolonies een grote weerstand tegen Britse thee. Deze weerstand zou culmineren in de Boston Tea Party in 1773.

 

De Quebec Act (1774)

De "Quebec Act" verlengde de grenzen van Quebec langsheen de Ohio-rivier. Hierdoor werden de claims van de dertien kolonies ongeldig.

 

3. Aanleiding waren 4 wetten: de intolerable acts van 1774

De Intolerable Acts (1774)

De vier wetten die samen de "Intolerable Acts" vormden, waren de laatste wetten die het Britse Parlement uitvaardigde voor de dertien kolonies. De "Massachusetts Government Act" veranderde het charter van Massachusetts en verbood publieke samenkomsten. De "Administration of Justice Act" stelde dat alle Britse soldaten die verdacht werden van een misdaad niet in de kolonies maar in Groot-Brittannië berecht moesten worden. De "Boston Port Act" sloot de haven van Boston af tot de Britse regering vergoed was voor de thee die verloren ging in de Boston Tea Party. De laatste wet, de "Quartering Act", was een uitbreiding van de wet met dezelfde naam uit 1765. Bij deze wet diende er geen toestemming van eigenaars te zijn wanneer Britse soldaten in hun huis gelegerd werden.

 

4. Gevolg: oorlog

Strijd om de steden die door de Engelse soldaten waren bezet: Philadelphia, Boston, New York enz.

De oorlog duurt van 1775 tot 1783. De Fransen, Spanjaarden, Duitsers mengen zich in de strijd. De oorlog zet zich voort in Europa en India.

In 1781 einde van de oorlog omdat de Britten zich overgeven.

Begin: 18 april 1775

 

5. Onafhankelijkheidsverklaring van  4 juli 1776.

            Nederland was het eerste land dat de nieuwe staat erkende;

Opgesteld door Thomas Jefferson; Geïnspireerd door de Plakkaat van Verlatinghe van 1581 in Antwerpen – Den Haag

 

Declaration of Independence

ALLE MENSEN ZIJN GELIJK GESCHAPEN EN HEBBEN VAN GOD BEPAALDE RECHTEN GEKREGEN: RECHT OP LEVEN, RECHT OP VRIJHEID en RECHT OP STREVEN NAAR GELUK.

 

Enkele fragmenten uit de tekst:

That whenever any Form of Government becomes destructive of these ends, it is the Right of the People to alter or to abolish it, and to institute new Government, laying its foundation on such principles and organizing its powers in such form, as to them shall seem most likely to effect their Safety and Happiness.  (cfr. Plakkaat van Verlatinghe)

The history of the present King of Great Britain is a history of repeated injuries and usurpations, all having in direct object the establishment of an absolute Tyranny over these States. To prove this, let Facts be submitted to a candid world.

We, therefore, the Representatives of the united States of America, in General Congress, Assembled, appealing to the Supreme Judge of the world for the rectitude of our intentions, do, in the Name, and by the Authority of the good People of these Colonies, solemnly publish and declare, That these United Colonies are, and of Right ought to be Free and Independent States; that they are Absolved from all Allegiance to the British Crown, and that all political connection between them and the State of Great Britain, is and ought to be totally dissolved; and that as Free and Independent States, they have full Power to levy War, conclude Peace, contract Alliances, establish Commerce, and to do all other Acts and Things which Independent States may of right do.

 

De tekst bevat een lijst van wandaden van de Britse koning. Hier volgen enkele daarvan:

De koning

·         weigerde in te stemmen met noodzakelijke wetten,

·         belemmerde de immigratie naar de koloniën

·         liet de bureaucratie toenemen,

·         gaf onrechtmatig bevel tot de inkwartiering van Britse troepen,

·         stelde handelsbelemmeringen in,

·         begon een oorlog tegen de eigen bevolking in de koloniën (letterlijk " geplunderd onze zeeën, geteisterd onze kusten, verbrand onze steden en benam het leven van onze mensen "),

·         heeft buitenlandse huurlingen in het land gebracht.  

 

1781: laatste grote veldslag

1783: Engeland erkent de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten van Amerika en daarmee officieel einde van de oorlog.

 

De grondwet van de Verenigde Staten: Constitution:

 

Voltooid op 17 september 1787 in Philadelphia

Dit is de eerste echte grondwet van een staat en het is de oudste nu nog bestaande.

 

De grondwet bevat 7 artikelen (zeer uitgebreide): Het origineel wordt tentoongesteld in Washington D.C.

 

·         De preambule van de grondwet (voorwoord) legt de reden voor het document uit.

·         Artikel I legt de grondslag voor de wetgevende macht, bestaande uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

·         Artikel II behandelt de uitvoerende macht, geleid door de president en geeft ook de impeachmentprocedure vorm.

·         Artikel III beschrijft de rechtsprekende macht en geeft ook de definitie voor verraad en legt het recht op een terechtzitting met een jury vast.

·         Artikel IV legt de relatie tussen de federale overheid en de individuele staten vast.

·         Artikel V geeft weer hoe de grondwet kan worden gewijzigd met amendementen.

·         Artikel VI stelt dat de grondwet het hoogste orgaan is en dat ambtenaren een eed moeten afleggen de grondwet te zullen onderschrijven.

·         Artikel VII geeft aan hoe en wanneer de grondwet van kracht wordt. Negen van de dertien staten moesten het ratificeren vooraleer het wettig van kracht zou gaan.

 

Bill of Rights   (in vet en groen staan de amendementen die in de klas aan bod kwamen)

Amendementen worden aan de grondwet toegevoegd en vervangen niet de bestaande tekst. De eerste tien amendementen worden gezamenlijk de Bill of Rights genoemd. De volgende amendementen zijn aangenomen:

·         Amendement I: Geeft het recht op vrije meningsuiting, persvrijheid en vrijheid van godsdienst weer.

·         Amendement II: Regelt de vorming van milities en geeft burgers het recht vuurwapens te dragen.

·         Amendement III: Verbiedt de overheid zonder toestemming privéhuizen te confisqueren

·         Amendement IV: Beschermt burgers tegen onredelijke fouillering of arrestatie.

·         Amendement V: Regelt de rechten van verdachten tijdens rechtszaken.

·         Amendement VI: Geeft verdachten het recht op een spoedige behandeling van zijn zaak en rechtsbijstand.

·         Amendement VII: Geeft verdachten het recht om via een juryzitting te worden berecht.

·         Amendement VIII: Verbiedt onredelijke borgtochten en wrede behandeling van verdachten.

·         Amendement IX: Zegt dat de grondwet niet allesomvattend is en dat men rechten heeft die niet met name genoemd worden.

·         Amendement X: Stelt dat bevoegdheden niet specifiek aan de federale overheid voorbehouden aan de staten of het volk toebehoren.

·         Amendement XI: Verduidelijkt provisies aangaande de rechtsprekende macht.

·         Amendement XII: Wijzigt de procedure voor de verkiezingen van de president en vicepresident.

·         Amendement XIII: Verbiedt slavernij.

·         Amendement XIV: Regelt het staatsburgerschap.

·         Amendement XV: Verbiedt discriminatie op basis van kleur of ras.

·         Amendement XVI: Regelt inkomstenbelasting.

·         Amendement XVII: Wijzigt de procedure waarmee senatoren worden gekozen.

·         Amendement XVIII: Verbiedt verkoop van en handel in alcoholische dranken, drooglegging.

·         Amendement XIX: Verbiedt discriminatie op basis van geslacht.

·         Amendement XX: Wijzigt de termijnen van Congresleden en de presidentiële termijn en regelt de presidentiële opvolging.

·         Amendement XXI: Verklaart de droogleggingsclausule (zie amendement XVIII) nietig.

·         Amendement XXII: President gelimiteerd tot twee volle termijnen of tien jaar. Als een persoon anders dan de gekozen president de functie van president langer dan twee jaar vervult mag deze persoon hoogstens een maal gekozen worden. Per saldo mag een vervangende president daarmee gedurende maximaal tien jaar de functie vervullen (bijvoorbeeld de vicepresident na het overlijden van de president).

·         Amendement XXIII: Kiesrecht voor inwoners van het District of Columbia.

·         Amendement XXIV: Verbiedt staten een belasting te heffen om te mogen stemmen.

·         Amendement XXV: Wijzigt de presidentiële opvolging en geeft weer hoe en wanneer een president niet geschikt wordt geacht om het ambt uit te oefenen.

·         Amendement XXVI: Kiesrecht naar 18 jaar.

·         Amendement XXVII: Regelt salarisverhogingen voor Congresleden.

 

 ---

 

De eerste 13 koloniën die de grondwet ratificeerden waren:

·         Delaware op 7 december 1787

·         Pennsylvania op 12 december 1787

·         New Jersey op 18 december 1787

·         Georgia op 2 januari 1788

·         Connecticut op 9 januari 1788

·         Massachusetts op 6 februari 1788

·         Maryland op 28 april 1788

·         South Carolina op 23 mei 1788

·         New Hampshire op 21 juni 1788

·         Virginia op 25 juni 1788

·         New York op 26 juni 1788

·         North Carolina op 21 november 1788

·         Rhode Island op 29 mei 1790

 

In 1789 werd de grondwet van kracht omdat 9 staten hem hadden goedgekeurd

 

1795: Amerikaanse vlag goedgekeurd. In 1813 krijgt vlaggenmaakster Mary Pickergill de opdracht om de eerste officiële vlag te maken. Ze meet 10 x 14 meter. Ze wapperde boven fort McHenry. Deze vlag heette: The Star-Spangled Banner.

 

Amateurdichter Francis Scott Key schreef de tekst van de nationale hymne gebaseerd op deze vlag.

 

NATIONALE HYMNE

 

Oh, say can you see by the dawn's early light

What so proudly we hailed at the twilight's last gleaming?

Whose broad stripes and bright stars through the perilous fight,

O'er the ramparts we watched were so gallantly streaming?

And the rocket's red glare, the bombs bursting in air,

Gave proof through the night that our flag was still there.

Oh, say does that star-spangled banner yet wave,

O'er the land of the free and the home of the brave?

 

 

1782: Het grootzegel (in de plaats van een wapenschild) wordt gekozen. Met op de afbeelding de Amerikaanse zeearend.

 

Grootzegel van de Verenigde Staten voorzijde

 

 

Grootzegel van de Verenigde Staten achterzijde

 

Welke feestdagen herinneren aan de stichting, de onafhankelijkheidsoorlog en de burgeroorlog?

            - Independance Day  4 juli

            - Thanksgiving Day 4e donderdag van  november

- Memorial Day  laatste maandag van mei. Herinnering aan de gesneuvelden van de burgeroorlog en alle gesneuvelde soldaten.

 

 

 

KAART VAN DE VERENIGDE STATEN met de 13 stichtende staten.

 

 

 

Lijst van de 13 stichtende staten met hun hoofdsteden:

 

  1. New Hampshire   hoofdstad = Concord

  2. Massachusetts   hoofdstad = Boston

  3. Rhode Island   hoofdstad = Providence

  4. Connecticut   hoofdstad = Hartford

  5. New York   hoofdstad = Albany

  6. Pennsylvania   hoofdstad = Harrisburg

  7. New Jersey   hoofdstad = Trenton

  8. Delaware   hoofdstad = Dover

  9. Maryland   hoofdstad = Annapolis

10. Virginia   hoofdstad = Richmond

11. North Carolina   hoofdstad = Raleigh

12. South Carolina   hoofdstad = Columbia

13. Georgia   hoofdstad = Atlanta